Horeca Brugge Award 2016

Dinsdag 8 Maart 2016
PERSINFO
 
* De Horeca Brugge Award wordt jaarlijks toegekend door het bestuur, dus door horecaondernemers aan een horecaondernemer. Dit jaar is dit uitzonderlijk aan meerdere personen die een exclusief team zijn. 
Wij zijn van mening dat alle horecaondernemers buitengewone verdiensten hebben.
De extreem verdienstelijke horecaondernemer aan wie de Horeca Brugge Award wordt overhandigd, heeft buitengewone verdiensten voor het professioneel horecaondernemerschap, voor de lokale gastronomie en is een ambassadeur voor het toerisme.
Zijn of haar dynamiek komt het professionalisme van de horecasector ten goede. Een beter imago van de sector draagt dan ook weer bij tot een hoger dag-en verblijftoerisme in steden en gemeenten en tot het groter plattelandstoerisme rond Brugge en in het Brugse Ommeland.
De raad van bestuur van onze vereniging beoordeelt op basis van  de selectiecriteria imago van de zaak, ondernemingsinitiatieven, innovatie, succesvol resultaat en duurzaam ondernemen.
 
* De gelauwerden zijn een team. De kern is zelfs een familie, de vijf broers en hun zuster Dendooven van Ter Doest (Lissewege) en van Vijfwege (Vlissegem). Uniek toch? Alle zes zijn zij opgeleid door Ter Groene Poorte. 
Wij hadden een gesprek met David Dendooven, de mol van de familie:
 
De familie Dendooven is een familiebedrijf. “Het familiebedrijf heeft een motto: gelijkheidsbeginsel= gelijke behandeling voor en door onze familie”.
 
Samenwerken: “Ons voordeel is dat wij met heel wat eigen mensen van onze grote familie werken. De hele familie is de ruggegraat van onze zaak. Wij schieten ook bijzonder goed op met elkaar net als onze ouders vroeger deden. Wij zijn op elkaar ingespeeld” 
 
Personeel: “Eigenlijk is het personeel alsof zij aangetrouwde familie zijn. Zij draaien mee in onze organisatie en zijn van de eerste tot de laatste klantvriendelijk. Zij zijn een essentieel deel van ons bedrijf”
 
Concept: “Ter Doest en in Vijfwege zijn beiden bekend voor hun palingbereidingen en voor hun vlees. Beiden bieden dezelfde echte Vlaamse keuken, die nog echt geliefd is bij de klanten. Het bewijs is dat beide zaken altijd een pak volk lokken. 
Wij bieden een concept dat nog altijd aanslaat bij de mensen. Zij willen voldoende porties en een goeie kwaliteit voor een eerlijke prijs.” 
 
Naambekendheid: “Wij zijn vooral bekend om onze palingbereidingen en ons vlees. Hof Ter
Doest beschikt over een eigen boerderij met 80 ha weiland.Er is een veestapel van een 300-
tal dieren (Westvlaams Rood runderras). Het lokale kippenras Brugse Vechter wordt
gekweekt in de vrije loop. Wij zijn nu ook gekend op onze wildgerechten.
 
Typerende kwaliteiten van elke Dendooven:
“Alle Dendoovens zijn gediplomeerden aan Groene Poorte behalve 1 afvallige David die gediplomeerde hotelmanagement is.
Zijn allemaal supporters voor Cercle Brugge.”
 
Historiek van de drie generaties familieleden:
“Grootvader Jules was veeboer en had 8 stalknechten die bij de paarden sliepen.
 
Nonkel Gratien Dendooven Stichter in 1961 Hof Ter Doest als restaurant in een deel van de stallen. Het restaurant wordt in 2016 dus  55 + 
Serveerde boterham met hespe en côte à l’os
Er waren vanaf dan slechts 2 restaurants buiten Brugge, de Siphon en Ter Doest. 
Kunstenaar – schilder
Heeft zeer belangrijke rol gespeeld in de kunstroutes die door Ter Doest worden gesponsord.
 
Vader Wilfried Dendooven Stond vooral op een zeer belangrijke plaats: aan de grill
 
Tweede generatie -> op de karikatuur
“In 1998 kwam de zaak in handen van de jongere generatie.
Deze was stichter van een Hostellerie Hof Ter Doest en van  café D’Herberghe in maart 2014. 
In juli 2012 werd het gebouw en restaurant Vijfwege gekocht. De zaak was in 1912 als herberg gestart. Die stond toen nog aan de overkant, aan de Noord-Ede.” 
 
Derde generatie
Jonas Dendooven
Jorden Dendooven
Ruben Dendooven zoon van Bart
 
Bedrijven:
HO: Hostellerie Hof Ter Doest
RE:  Hof Ter Doest
RE:  Vijfwege sinds juni 2012
CA:  D’Herberghe sinds maart 2014
Landgoed Groot Ter Doest
 
*Karikatuur van Toon Beuckels toont 6 familieleden met hun wetenswaardigheden:
David Dendooven Zaal + bureau.
Peter Dendooven Gepassioneerd voor WO I en WO II , Rode leger.
Bezoekt 3 tot 4 keer per jaar musea in Belarus (met de klemtoon op de laatste lettergreep) of Wit-Rusland en zelfs in de Russische Federatie.
Sofie Dendooven Is de eerste vrouw in de zaak en is er eigenlijk decoratrice geworden. Gepassioneerd voor decoratie, beelden, bloemen (witte & rode).. 
Bart Dendooven André Hazes-fan + moto -> Ducati 1100 (snelheid op circuit)
Johan Dendooven Is  de boer van de familie die de boerderij runt. Is koeienliefhebber (Westvlaams Rood runderras). 
Geert Dendooven Heeft interesse voor de Thaïse cultuur
 
*Hotelscholen uit West-Vlaanderen
Elke school heeft een leerling afgevaardigd. Elk stelt een viertal vragen i.v.m het beroep aan de gelauwerden. De vragen gaan over diverse aspecten van het beroep.
De vragen kunnen gaan over hun motivatie voor hun beroep, hun ervaringen in klantenservice, hun raadgevingen voor een goed beleid,  en zo veel meer. Zij hebben de vrije keuze.
Voor de studenten is dit een sublieme belevenis.
 
Ter Groene Poorte Hotelschool Koksijde Ter Duinen Hotel- en Toerismeschool Spermalie 
Elise De Waele Arthur Messiaen Michèle Boone
 
*Directie van de scholen betonen hun sympathie voor de horecasector en voor onze beroepsorganisatie:
Raph Van Loocke
Ter Groene Poorte 
Spoorwegstraat 14
8200 Sint-Michiels
 
Filiep Defraye
Hotel- en Toerismeschool Spermalie 
Snaggaerdstraat 15
8000 Brugge
 
Peter Verbeke
Hotelschool Koksijde Ter Duinen
Houtsaegherlaan 40
8670 Koksijde
058-51.11.98
 
*Geschiedenis van Abdij Ter Doest
Het oorspronkelijk aanwezige gebouw Upperhof werd bewoond door Lambert, de Heer van Lissewege. Hij gaf het gebouw in 1106 aan benedictijnen die er een abdij hebben gesticht. In 1175 werd ze overgenomen door cisterciënzers. Deze waren afkomstig van de in Koksijde gelegen abdij Onze-Lieve Vrouw Ten Duinen. 
De abdij Ter Doest speelde een belangrijke rol van de 12de tot de 16de eeuw. De orde van de cisterciënzer bestond uit monniken en lekenbroeders. Zij hadden een religieuze opdracht  maar realiseerden ook heel veel op economisch gebied. Zij hebben immers 8000 hectaren gewonnen op de zee en drooggelegd in Vlaanderen, Zeeland en Holland.
Het bestuur van de abdij werd waargenomen door de abt. Ter Doest heeft een 13de  eeuwse abdijschuur in gotische bouwkunst en een authentieke 17de eeuwse hoeve.
De schuur is een resterend volumineus abdijgebouw uit 1250. Het gebouw is 50,50 m lang, 23,75 m breed en de puntgevel is 30,75 m hoog; de hoogte van de zijmuren is 9,25 m. Twee rijen van elk 10 eiken pijlers dragen bijna 800 jaar het unieke eiken dakgebinte. Het dak bestaat nu uit 38.000 Boomse dakpannen.
 
*Het wapenschild bevat een bisschoppelijke mijter, een dambord, twee gekruiste staven, het jaartal 1174 en de benaming Ter Doest.